Sta Nightwish-u nedostaje?

Započeo Illusionist, Jun 17, 2006, 21:35:53

prethodna tema - sledeća tema

Elizabeth

Citat: Faustus poslato Jun 14, 2008, 01:55:02
Tarjin i njen glas sami po sebi daju potpuno drugaciju dimenziju pesmama. Anette je brza, eksplozivna i osvezavajuca, a Tarja mi je nekako melanholicna, misticna, uzvisena... Obe su stvari odlicne, ali tesko spojive u jednoj pevacici/pevacu. U svakom slucaju, emocije se stvaraju i prenose na razlicite nacine i tako se i primaju. Emocija koju Tarjin glas daje je uzvisena i snazna, ali u isto vreme nekako daleka, bar po meni. Kao kada slusas operu - osetis tu uzvisenost i jacinu, ali ne mozes da to iskusis sasvim neposredno (nikada nisam cuo da se neko rasplakao na operi :)) Anettina snaga, medju ostalim svojstvima, lezi i u tome sto je njen glas prizemniji i direktniji.

Sa ovim se apsolutno slazem. Ja nisam ni rekla da je Anetin vokal manje vredan, bas naprotiv, one su obe specificne na svoj nacin (mada mi se cini da je Anetin glas malo prijemciviji); niti sam rekla da je Anetina interpretacija losha. No, npr. meni bi utisak pesama sa DPP-a bio totalno drugaciji, jel'te, da te pesme peva Tarja, nekako bih ih dublje i emotivnije dozivela, bas zbog te snage, daljine i uzvisenosti u Tarjinom glasu.

Hmm, ovo beshe malo offtopic, hajmo da se vratimo na temu. ;) Stvarno nije fora da se svaka tema vezana za Nightwish svede na uporedjivanje Anete i Tarje, kad su njih dve u principu neuporedive. ;)

~ Vi slepi, vi gluvi
vi sebični ljudi
što pravite buku
bez reda i smisla
bez zašto i zato
za koga i kako
bez pitanja koje bi
možda osušilo
ponosni osmeh
na licu bez suza
na licu što nikada
obraz okrenulo nije... ~

Faustus

Citat: Elizabeth poslato Jun 14, 2008, 07:32:22
Hmm, ovo beshe malo offtopic, hajmo da se vratimo na temu. ;) Stvarno nije fora da se svaka tema vezana za Nightwish svede na uporedjivanje Anete i Tarje, kad su njih dve u principu neuporedive. ;)

Hehe, dobro je - razumemo se  :) Sto se tice offtopic-a, jeste malo ali ne u potpunosti. Zar ne?
Ako se pitamo sta fali bendu gledacemo proslost isto kao i buducnost. Npr. mozemo da vidimo odnos Tarja : Anette. To je neminovno u ovom momentu, rekao bih. Iako se 10000000000000...% slazem sa tobom - Anette i Tarja, odnosno njihov vokal, ne moze nikada da se poredi u pravom smislu te reci. Dva potpuno razlicita vokalna stila...

A i nije da se frljamo nekim jeftinim komentarima, nego se ozbiljno bavimo situacijom :D

We're just a second in time
The last in the line
Of the prey that walks the Earth
Good and evil combined!

This is my church of choice,
Love's strength standeth in love's sacrifice!

You can't buy peace of mind in a fuckin' store,
You could do with less but you all want more!

NIJE SVAKO KO LUTA IZGUBLJEN

"Destiny is an excuse for those who don't have the strength to fulfil their wishes. Everything is possible. Even the impossible."
Tuomas Holopainen

Elizabeth

Eto, opet se slazemo. :D  >No, ja ostajem pri misljenju svome da mi fali odredjena jachina u Anetinom glasu koja bi iznela jachinu emocija na DPP-u... Mislim da je pesma Poet.. savrsen primer za to - zamisli samo kako bi bilo da je peva neki masTan glad - ne mora to cak da bude ni Tarja, ali neko ko ima tako ...hmm... KONKRETAN sopran. :)

~ Vi slepi, vi gluvi
vi sebični ljudi
što pravite buku
bez reda i smisla
bez zašto i zato
za koga i kako
bez pitanja koje bi
možda osušilo
ponosni osmeh
na licu bez suza
na licu što nikada
obraz okrenulo nije... ~

Faustus

Definitivno bih voleo da cujem tu pesmu i sa takvim vokalom... :icon_smurf: (smiley van konteksta :) )
The last in the line
Good and evil combined!

"Destiny is an excuse for those who don't have the strength to fulfil their wishes. Everything is possible. Even the impossible."
Tuomas Holopainen

Lomelinven

mislim da bi bolji efekat bio neki hor :S

Elizabeth

Hmm, pa meni se cini da hora ima sasvim dovoljno...

~ Vi slepi, vi gluvi
vi sebični ljudi
što pravite buku
bez reda i smisla
bez zašto i zato
za koga i kako
bez pitanja koje bi
možda osušilo
ponosni osmeh
na licu bez suza
na licu što nikada
obraz okrenulo nije... ~

Faustus

Moram se sloziti - hora je dovoljno (kada bi samo imali hor na live nastupima :( ).
The last in the line
Good and evil combined!

Tuomas Holopainen

Elizabeth

Juuu, e bas to, zamisli kako bi to mocjno izgledalo, pa jos i orkestar, i neki kul hor, zjuuu, znaci, razbili bi! :shock: :D

Ali, avaj. :|

~ Vi slepi, vi gluvi
vi sebični ljudi
što pravite buku
bez reda i smisla
bez zašto i zato
za koga i kako
bez pitanja koje bi
možda osušilo
ponosni osmeh
na licu bez suza
na licu što nikada
obraz okrenulo nije... ~

Lomelinven

Elizabeth

A pa tako reci ondak. :D Da; neko je rekao da previse sempluju, slazem se s tim svakako... I neke zenske da dovedu, pevaljke, za pratece vokale. :D

~ Vi slepi, vi gluvi
vi sebični ljudi
što pravite buku
bez reda i smisla
bez zašto i zato
za koga i kako
bez pitanja koje bi
možda osušilo
ponosni osmeh
na licu bez suza
na licu što nikada
obraz okrenulo nije... ~

c1k4_ml3kc3

Nightwish...

Iskreno, za mene je ''umro'' nakon albuma ''Once''.

Из мог потписа можете закључити шта сам волео и још увек волим да слушам највише :)
There is no knowledge that is not power
Tip : ЈА СЕ РОДИОООО!!! xD Видите ме каки сам маји бордо с пвугама :]

Blademaster

Citat: Elizabeth poslato Jun 14, 2008, 23:48:12
Juuu, e bas to, zamisli kako bi to mocjno izgledalo, pa jos i orkestar, i neki kul hor, zjuuu, znaci, razbili bi! :shock: :D

Ali, avaj. :|
e kad bi se jos tomas toga setio.......

Make me wonder what's the meaning of life
What's the use to be born and then die
Make me guess who's the one
Behind the mask of Father and Son

In the glades of summer
A light still wanes in you

Angel Of Light

to verovatno nije ono sto Tuomas zeli...sam je rekao da je ovo sada ono sto je on oduvek zamisljao :(
there can be miracles, when you believe...
-----------------------------------------
bila Tarja...muk... :wub: :wub:

Bojan-Metal

kad bi sve to stavili to vise nebi bio heavy metal band izgubilo bi tu car.
za te ljude treba 5 autobusa, treba ih vuci za sobom na turneje svi oni imaju privatne zivote i oni nisu heavy likovi nego je njihov pogled na muziku sviranje na nekim simfonijama i tako slicnim manifestacijama, usput i dobro zaradjuju.

Faustus

Citat: Angel Of Light poslato Jun 19, 2008, 10:52:34
to verovatno nije ono sto Tuomas zeli...sam je rekao da je ovo sada ono sto je on oduvek zamisljao :(
Mislim da je to rekao za Anettin vokal, a ne za hor i orkestar. Ma ko zna sta taj misli? Garant' 'oce sve sam da svira :)

Citat: Bojan-Metal poslato Jun 19, 2008, 14:01:46
kad bi sve to stavili to vise nebi bio heavy metal band izgubilo bi tu car.
za te ljude treba 5 autobusa, treba ih vuci za sobom na turneje svi oni imaju privatne zivote i oni nisu heavy likovi nego je njihov pogled na muziku sviranje na nekim simfonijama i tako slicnim manifestacijama, usput i dobro zaradjuju.
A Therion moze da vuce sa sobom ceo hor, recimo...
Za to heavy-neheavy likovi ne znam sta bih rekao. NW je i onako symphonic power metal :D
Mislim da bi dobili mnogo na live nastupu time sto ne bi pustali sample-ove koji dolaze niotkuda (ili od DJ Tuomasa :D ), nego vise radili live. I ovako moze da se svari, ali sa orkestrom i horom... sto kaze Marta> "Zjuuu!" :lol:
The last in the line
Good and evil combined!

Tuomas Holopainen

Angel Of Light

faustus:rekao je i za njen vokal i za pravac kome sad nightwish naginje ;)
there can be miracles, when you believe...
-----------------------------------------
bila Tarja...muk... :wub: :wub:

Sirius

Where is the light? Wonder if it's weeping somewhere...

Bojan-Metal

therion je therion, a nightwish sa ovakvim anettinim vokalnim sposobnostima da prati hor katasrtofa.

Faustus

To Angel Of Light: Pa pravac kome NW sada naginje je i dalje jedna varijanta sympho power metala. Ne vidim u cemu je problem  ;) Dajte hor i orkestar! :)

To Sirius: Laze sve sto kaze! Samo da proda jos koji ce-de! Hehe :lol:

To B-M: Pa imaju hor i u pesmama na DPP-u, ako se ne varam ( a ne varam se ovaj put )  :roll: Tek kada bih cuo tu varijantu uzivo, onda bih mogao da kazem - "ovo mi se svidja" ili "ovo je shit". Donosenje suda unapred ponekad (citaj - u 99,9% slucajeva) zaista nema smisla.
The last in the line
Good and evil combined!

Tuomas Holopainen

Coa Smor

Pa da, Anette ispred hora & orkestra zvuči kao nešto što bi definitivno moglo da izmami više smeha nego što bih isprva pomislio :)

Šalu na stranu, ne mož to bez gajtana, ajmo umesto tog razmišljanja svi slušat Portished u Rozlendu, to je zaista mnogo dobra kombina s simfonijskim orkestrem i pljugama, a kako Beth peva da ne pominjem :mrgreen:

--edit--
evo link da se naprži ko ne zna:
http://www.youtube.com/watch?v=1XvlqTbXKyU
What-ifs, Maybes and Might-have-beens fly, soft petals on a breeze.
What-ifs, Maybes and Might-have-beens. Why-nots, Perhaps and Wait-and-sees.

Faustus

Ti nikada ne spavas, kao i ja :)

Sve je to u redu ali [quote myself]: "Pa imaju hor i u pesmama na DPP-u, ako se ne varam ( a ne varam se ovaj put )  Roll Eyes Tek kada bih cuo tu varijantu uzivo, onda bih mogao da kazem - "ovo mi se svidja" ili "ovo je shit". Donosenje suda unapred ponekad (citaj - u 99,9% slucajeva) zaista nema smisla."
The last in the line
Good and evil combined!

Tuomas Holopainen

White Hunter

Ne fali nishta matricama..i Therion ih koristi...i to chak 100 %...jer u normalnoj postavi imaju samo gitare,bas i bubanj...

Bilo bi super da naprave nekoliko certa sa orkestrom i horom..za nekli dvd npr..ali da sviraju i Bless The Child,GLS..npr. koje na ovoj turneji (hvala svemocnome) ne sviraju...
Ali da ih stalno vuku..za to treba dosta kinte..a i promenilo bi njihov imidzh u velikoj meri..a ne verujem da su raspolozhni za tako neshto...

Muzika je vec bombastichna..samo je potreban normalan vokal koji bi sve to pokrivao..a ne Anettin koji sve to prekriva u loshem kontextu...
samo treba uporediti koncerte sa Tarjom,iz Once turneje pogotovu..i ove sad...
Once je sam po sebi energichniji,samim timi svirka...a ova turneja mi nekad utupljena nachisto...
Shto zbog Anette..shto zbog muzike...

Fali im "normalan" koncert u Srbiji...

"Our spirit was here long before you
Long before us
And long will it be after your pride brings you to your end "

Faustus

Paaaa, matricama "nista ne fali" zato sto smo na njih navikli (znam da ih i Therion koristi; mislim, ocigledno je; samo sam hor spomenuo) ;) Ali zamisli kada bi sve bilo live. Svaki bi koncert bio... uf, nemam reci da to opisem u svojoj imaginaciji.

Opet, treba biti realan u ovom materijalnom svetu. Ne verujem ni ja da su oni "raspolozeni" za takav poduhvat, iz ovih ili onih razloga. Mada sigurno pare nisu vise toliki problem, samo volja da se one utrose na taj nacin i spremnost da se pretrpi ta pretpostavljena promena imidza (koja ne bi umanjila vrednost NW-a sigurno; delovali bi mnogo ozbiljnije kao bend). Tako da i ja ocekujem da bi u najboljem slucaju mogli da naprave nekoliko koncerata (ili jos bolje - celu turneju :) ) sa full opremom.

Ne bih rekao da su koncerti sa Once turneje bili mnogo bolji tj. manje "utupljeni" nego ovi sada. Gledao sam par, u kompletu ili delovima.
Energija na albumu i koncertima je dosta drugacija zbog novog clana benda. Videcemo kakvi ce biti na Exitu...
The last in the line
Good and evil combined!

Tuomas Holopainen

Coa Smor

--edit-- :)
Ali kako, kako ti sebe shvataš ozbiljno, Tarje ti :) "Kada bi sve bilo lajv", zaista, pa nego šta nego da sve bude lajv, drukčije je nepristojno, bezobrazno i teško oprostivo. Mislim, džaba ti svi simfonijski orkestri sveta ako nisi u stanju da izvedeš to uživo. Eto, taj Portished gore, jednom su napravili koncert sa orkestrom, znači bukvalno jednom, ali snimili su i ubili su ga, bolje ispalo nego studijski album. I odbijam da verujem da NW ne bi mogli tako nešto da organizuju.

Mislim, kao što ti reče, šta oni imaju da izgube nastupom na kome zapravo ništa ne ide na plejbek iz magične kutije nego sve što čuješ neko živ svira, i taj instrument živi i zajedno s muzičarem postaje ono što čini koncert KONCERTOM. Naprotiv, time bi upravo stali iza onoga što sa svim tim orkestrima, pompeznim četrnaestominutnim pesmama i ostalim glumataju. Ono, nisam došao na svirku da gledam članove benda nego da ih doživim kako rade, pred tom publikom, ono što (deklarativno?) najbolje rade, i ono što ih čini posebnim, ono zbog čega su tako slavni i zapaženi. A upravo u tome je poenta - NW nemaju potrebu da budu kredibilni - i ovako imaju i više nego dovoljno fanatične publike i mlate pare a ni Tarja, ni sada Anette kao vokali nisu u stanju da izdrže ceo koncert kako treba. Marco djene, a i on se iskilavi do kraja. I većina savremenih bendova tako funkcioniše :) Mislim, ne bih da zvučim bitter ali zašto bi bilo ko plaćao da ih gleda kako glume da sviraju?

A ja dan-danas ne mogu da verujem da Najtviš nikad nisu imali prateći vokal (zašto mi sad seva evrovizijski snimak Sleepwalkera nećemo diskutovati), a nekmoli kompletan bend iza sebe. Mislim gad dem, i posle smo kao simfo-progresivni-ambiciozni? Ne, nismo, i to je ono što nedostaje Najtvišu - elementarna OZBILJNOST u radu, ali ne, njima je dobar i plejbek :) Strašno :D I upravo matrice su ključni problem, i ništa im ne fali samo kad su iza Rihanne ili tako nekog :) I to je ono čega je Tarja, bar u nekoj meri, svesna, sudeći po onom koncertu od zimus. Jes da ona ne peva baš na 100%, i nisam siguran verovatno i kod nje ne radi bend baš SVE što se čuje, ali s te strane, mnogo je ozbiljnija negoli NW ;)

Faustus

To Coa Smor: Svasta si tu ispricao druze. Ali je to sve sto kazes, oprosti na opasci, malo konfuzno i protivrecno  :|

Ovo za "shvatanje sebe ozbiljno" me odmah obara s nogu i ide u koliziju sa sledecom izjavom, ako se obrati paznja na moj prethodni post, "Kada bi sve bilo lajv, zaista, pa nego šta nego da sve bude lajv, drukčije je nepristojno, bezobrazno i teško oprostivo", sto mi se opet dalje sudara i pravi gadan udes sa "Mislim, džaba ti svi simfonijski orkestri sveta ako nisi u stanju da izvedeš to uživo". I sledece recenice su mi zesce pobrkane, ali nema veze. No hard feelings :) Mozda sam i pogresio - mozda si odgovarao na post White Huntera ili slicno :icon_confused: :lol:

Poenta je u tome da ja mislim upravo to: sve treba da je live i drukcije sustinski ne valja. Ali realnost je takva da 99% kompleksijih bendova bar 50% stvari u pesmama ne radi live na nastupima (sto me nervira, ali hej-life's a bitch). Ipak, ako volim bend, bice mi drago da cujem bar 50% njihove muzike u live izvodjenju... mada cu bez sumnje uvek sanjati o 100% :( Tuzno je to sto kazes, i mozda istinito: NW nema potrebu da se prikaze kredibilnim. To cesto ide sa popularnoscu, nazalost.... Na kraju, ne bih rekao da im nedostaje elementarna ozbiljnost u radu, nego 50% ozbiljnosti na live nastupima. A razlika je velika. L    U        D               n         I            c            A
The last in the line
Good and evil combined!

Tuomas Holopainen

Coa Smor

evo razbudio sam se malo sad, malopre je bio onaj lowpoint ka snu :)

hoću da kažem: NW imaju simfonijski orkestar na studijskom albumu, nekako je snimljeno, dakle svakako je u fizičkom smislu reči izvodljivo, sad ako oni hoće da imaju takav zvuk na ploči a da ga ne isporuče uživo, rekao bih da to nije fer prema publici, ne samo od njih nego od bilo koga ;)

Zaista kompleksni bendovi rade uživo svoj posao, primeri ELP, Jethro Tull, i već, gomila tih prog-rock bendova sedamdesetih i koječega, neki od njih i dan danas rade, ima i mlađih bendova koji rade svoj posao, Radiohead i Muse na primer? Mislim, jesu NW možda malo kompleksniji od prosečnog metal benda, ali nije to ništa što ljudsko biće (ili malo više ljudskih bića ;)) ne može odsvirati. Pitanje od milion dolara: pa što onda to ne rade? Sumnjam da je baš samo lova ;)

Faustus

S ovim se slazem skoro 100%! Sta ono bi malopre? :D

A sta mislis ti da je ako nije lova,a? ;)
The last in the line
Good and evil combined!

Tuomas Holopainen

Coa Smor

Pa kažem ti, znaš onu fazu kad ti se smrtno spava, pre nego što te dohvate na msn da te razbude i ne popiješ večernju kafu? E, to je to :)

A ja kažem, ja mislim da je pored love popriličan razlog što nemaju motivaciju da uvežbaju da sviraju to kako treba, kad radiš sa većim orkestrom i to, to je zahtevnije po muzičare itd, kad pogledaš koncerte, i njima je čini se bitnije slikanje nego kondicija :)

I moguće da Tuomas ima neki vrlo intelektualni razlog (kao ono što Anet ne bi trebalo da bude na Master Passion Greed jer nema veze s tom pričom, i to neće da sviraju uživo, ali zato BBB cepaju sve u šesnes) da neće da pravi samo nekoliko svirki sa orkestrom nego oće sve-ili-ništa, pa pošto verovatno ne može da iskešira čitavu turneju sa orkestrom (jer to sigurno jeste poprilično skupo, mnogo ljudi, logistika, ovoono), onda kao "nema ni veze" :? Ko će ga znati...

Nebitno uostalom :) Bitno da možeš bar da ubaciš cede i da ti bude lepo :)

Faustus

Gadna to bese faza... eto ode :)
Uglavnom sve sto rece sada ima dosta smisla, na nase razocarenje  :(
Ipak, i dalje se nadam da cu docekati i 'cert NW-a sa svim instrumentima. [vidi kako sam pohlepan; do skora sam hteo samo da vidim NW, pa kako bilo :D ]
U medjuvremenu, uzivacu u saznanju da idem na ovaj nama najblizi koncert i kasnije u samoj njihovoj svirci na Exitu.
The last in the line
Good and evil combined!

Tuomas Holopainen

White Hunter

Vazhno da se ljudi razumeju.. :)

Ne znam bash...meni stvarno ne smeta shto koriste matrice...Vidi se da se Tuomas trudi/e da izvuku sve pesme bez isuvishe nepotrebnih nasnimljenih delova..ali opet,svirati bez njih je apsurdno,vishe bi to bila obmana publike nego ovo sad...Secati sa sobom ceo orkestar i hor(kog nema toliko),je skupo..to smo se vec slozhili..mislim DPP je najskupji album u istoriji Finske i Nw-a upravo zbog korishcenja jednog od najboljih orkestara(Abbey Road studios),dodushe engleskog...zamislite tek koliko bi bilo skupo voditi ih na turneju..poshto bi verovatno hteli njih da vode...

S druge strane..mislim da bi bili savrsheno sposobni da odrade nekoliko koncerata sa full opremom :)..shto ce i uraditi u Engleskoj naravno(dokaz da zhele iste ljude)...
Tu nema sumnje...kad mogu sa matricom mogu i sa orkestrom...
Shto se mene tiche shto vishe orkestra to bolje,naravno pod uslovom da ne prekriju "glavne" instrumente...

"Our spirit was here long before you
Long before us
And long will it be after your pride brings you to your end "